kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jednak również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie w głównej mierze z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których są w stanie o dużo odpowiedniej zaznajomić Kraków i jego okolice.