czy można przedawkować kawę

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. kawa z kubka czy z filiżanki Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film