Dania staropolskie bezustannie w modzie
|Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film